Η φιλοσοφία του Ξύλινου Σπιτιού

Οικολογικά_ξύλινα_σπίτια_1

 

Οικολογία

Οικολογικά_ξύλινα_σπίτια_2

Το ξύλο είναι το καλύτερο φυσικό ηχομονωτικό και θερμομονωτικό υλικό (9 φορές καλύτερο από το μπετόν).Τα φυσικά κύτταρα που το αποτελούν δημιουργούν μεγάλες δυνατότητες διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας. Έτσι τα σπίτια με ξύλινο τοίχο δεν απορροφούν θερμότητα, οπότε ελαχιστοποιούνται και οι απώλειες αυτής.

Το ξύλο λειτουργεί ως αποθήκη άνθρακα. Μια μέση ξύλινη κατοικία περιέχει περίπου 30-40m³ ξυλείας η οποία αποθηκεύει 32 τόνους διοξειδίου του άνθρακα CO2 από το περιβάλλον.

Αποτελεί μια φυσική και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αν χρησιμοποιούνταν αντί του σκυροδέματος, του πλαστικού και του χάλυβα. Με την αντικατάσταση ενός κυβικού μέτρου σκυροδέματος με την ίδια ποσότητα ξυλείας, μπορεί να περιοριστεί κατά ένα περίπου τόνο το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά την επεξεργασία τους.

Εξάλλου με την απαραίτητη συντήρηση, ένα ξύλινο Φιλανδικό σπίτι έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής, ενώ παράλληλα ένα κτιστό έχει διάρκεια ζωής 80 χρόνια στη καλύτερη περίπτωση. Αν συνυπολογιστεί ότι σε όλη την διάρκεια της παραγωγής των προϊόντων ξυλείας απαιτείται η λιγότερη κατανάλωση ενέργειας από οποιοδήποτε άλλο δομικό υλικό κατανοούμε ότι η στροφή στο σπίτι με ξύλο, είναι στροφή στον οικολογικό τρόπο ζωής.

Επιπλέον, το συνεργαζόμενο Φινλανδικό εργοστάσιο της εταιρείας “Κοφινάς”, για κάθε δέντρο που κόβει, φυτεύει 3 νέα δενδρύλλια, διασφαλίζοντας την ισορροπία του περιβάλλοντος.

Συνυπολογίζοντας τον σύγχρονο τρόπο που δομείται το σπίτι με κορμούς δέντρων, που δεν περιορίζει το σχέδιο και το εμβαδόν του, καθώς και το ότι οι μηχανικές ιδιότητες του ξύλου σε συνδυασμό με την κατασκευή “ξύλο – ξύλο” καθιστούν τη Φιλανδική κατοικία πλήρως αντισεισμική, κατανοούμε γιατί κάποιος να επιλέξει ένα Φινλανδικό σπίτι ΚΟΦΙΝΑΣ !

 


Υγεία

Οικολογικά_ξύλινα_σπίτια_3

Το ξύλο είναι ένα φυσικό, ζωντανό υλικό, χωρίς τοξικές ουσίες. Επιλέγοντας το ως βασικό υλικό δόμησης του Φινλανδικού σπιτιού σας από την εταιρεία Κοφινάς, επιλέγετε τον πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

Το ξύλο λειτουργεί ως ένας φυσικός και βιολογικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσωτερικά στο ξύλινο κτήριο συνθήκες άνεσης που επηρεάζονται δύσκολα από τον καιρό που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Το ξύλο αποδεδειγμένα μας χαλαρώνει, μας ξεκουράζει και έχει βιοενεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέραν τούτου η Φιλανδική κατοικία δε συσσωρεύει ηλεκτροστατική ενέργεια και άρα εμποδίζει τη συσσώρευση σκόνης, η οποία είναι μεγάλος αλλεργιογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο και διατηρώντας ευνοϊκή τη στάθμη υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, συμβάλλει στην πρόληψη των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

 


Πυρασφάλεια

Στα ξύλινα Φινλανδικά σπίτια, ο κίνδυνος πυρκαγιάς δεν είναι μεγαλύτερος από μία συμβατική κατοικία. Σε εργαστηριακές δοκιμές που έχουν γίνει στη Φινλανδία (Technical Research Center of Finland – VTT) και στην Ευρώπη, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αποδείχτηκε ότι το ξύλο αυτό δεν μπορεί να αναφλεγεί εύκολα επειδή είναι κακός αγωγός θερμότητας και τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν βραδύκαυστο.

Τα σπίτια από ξύλο που κατασκευάζει η εταιρεία Κοφινάς πλεονεκτούν έναντι ενός κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το κτίριο από μπετόν λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται σε περίπτωση πυρκαγιάς, παθαίνει ανεπανόρθωτες ζημιές στη δομή του, αφού ο οπλισμός του καταστρέφεται. Η καταστροφή αυτή ξεκινάει ήδη από τους 250 °C, ενώ στους 400 °C η αντοχή έχει ήδη μειωθεί στο μισό. Λόγω της θερμοαγωγιμότητας της κατασκευής, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες άμεσα μεταφέρονται σε όλους τους χώρους του σπιτιού, κάτι που σε συνδυασμό με τις τοξικές αναθυμιάσεις που παράγονται θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους και δυσχεραίνει την διαφυγή τους.

Αντίθετα, ένα ξύλινο σπίτι δεν παθαίνει γενικές ζημιές παρά μόνο τοπικές. Η φλόγα δημιουργείται στους 270 °C και ξεκινάει στην εξωτερική του επιφάνεια, δημιουργώντας ένα στρώμα άνθρακα, το οποίο μέχρι τους 500 °C προστατεύει το υπόλοιπο ξύλο. Τα μέρη του σπιτιού που έχουν υποστεί ζημιά από τη φωτιά, είτε τα καθαρίζουμε είτε τα αντικαθιστούμε και η στατική επάρκεια του κτιρίου είναι ίδια όπως ήταν πριν πάρει φωτιά. Επιπλέον, είναι πολύ κακός αγωγός της θερμότητας και έτσι δεν κινδυνεύουν οι άλλοι χώροι του σπιτιού, επιτρέποντας στους κατοίκους να διαφύγουν εύκολα. Επίσης δεν παράγονται επικίνδυνα αέρια κατά την καύση του.

el